Een stukje verleden..

Evert Dooijeweerd,¬†mijn opa, werd geboren op 5 maart 1912 in Harderwijk op de Weisteeg (nu de Weide-meesterlaan). Op 12 jarige leeftijd is hij gaan werken bij schildersbedrijf ‘van Slooten’ aan de Smeepoortenbrink 8, waar nu een lijstenmakerij zit. Hij werkte daar tien jaar en legde daarmee de basis van zijn vakmanschap.

In 1932 startte hij met compagnon Gakes een eigen schildersbedrijf dat ‘Gakes & Dooijeweerd’ als naam kreeg. De werkplaats van het bedrijf stond op de Weisteeg, waar nu een parkeerplaats ligt.

Op 23 Juli 1942 werd Jan Dooijeweerd, mijn vader, geboren op de Smeepoortenbrink in Harderwijk. In die tijd lag het bedrijf van Gakes en Dooijeweerd vrijwel stil vanwege de tweede wereldoorlog. Na de oorlog was er weer volop werk, waardoor een grotere werkplaats gebouwd kon worden. Kenmerkend waren de twee grote houten groene deuren waardoor voertuigen als koetsen en karren reden om geschilderd te worden.

Jan Dooijeweerd heeft op de Ambachtschool (L.T.S. ‘De Overveluwe’) de richting schilderen afgerond op een leeftijd van 15 jaar. Zijn vader, Evert Dooijeweerd, runde toen der tijd nog steeds z’n eigen bedrijfje met zijn compagnon waar zijn zoon Jan ook werkzaam was. Jan kon dat goed combineren met zijn vervolgstudie aan de Schildersschool Nimeto in Utrecht, waar hij een driejarige lerarenopleiding schilderen genoot.

In 1964 overleed de compagnon Gakes waarna Evert zelfstandig verder ging met het bedrijf dat vanaf toen alleen nog de naam ‘Dooijeweerd’ droeg. Evert en zoon Jan werkten zij aan zij, maar helaas duurde dit niet lang, omdat Evert Dooijeweerd een jaar later stierf. Vervolgens heeft zijn zoon Jan Dooijeweerd het familiebedrijf nog zes jaar kunnen voortzetten. Daarna heeft hij nog een aantal jaren gewerkt als schilder in het ziekenhuis Pius te Harderwijk.

Op 19 november 1973 werd ik, Glenn Dooijeweerd, geboren te Harderwijk. Na een opleiding op de L.T.S. ‘De Overveluwe’ heb ik een aantal maanden gewerkt als loodgieter, waarna ik op 19-jarige leeftijd de overstap maakte naar het vak schilderen. De interesse in schilderen kreeg ik nadat ik een aantal keren met een vriend als schilder had meegewerkt. Via een traject van werken en leren, heb ik het vakmanschap geleerd. Dit traject heeft 4 jaar geduurd en nu ben ik in het bezit van het diploma gezelschilder. Ik heb bij diverse schildersbedrijven gewerkt in de omgeving van Harderwijk. Daarna heb ik het schildersvak voor een periode van 5 jaar laten rusten.

Sinds 1 januari 2003 richtte ik als zelfstandig ondernemer schildersbedrijf ‘Dooijeweerd ‘ op. Het ondernemen als schilder is voor mij een nieuwe uitdaging die de naam Dooijeweerd opnieuw tot leven brengt in het schildersvak.

Neem een kijkje in het portfolio